Voor professionals
Professionals kunnen mij benaderen om als ZZP'er het behandelaanbod te verbreden en/of de wachtlijst te verkorten. Wil je systeemtherapie toevoegen aan de behandeling van een cliënt of cliëntsysteem maar heb je geen systeemtherapeut die er (voldoende) ruimte voor heeft? Merk je dat trauma de behandeling in de weg staat maar heb je niet de goede expertise in huis? Of heeft jouw praktijk een wachtlijst die je graag aan zou willen pakken? Ik ben inzetbaar voor het bieden van systeemtherapie, EMDR of gezinsdiagnostiek. Heb je andere ideeën? Neem gerust contact op om kennis te maken!
Gezinsdiagnostiek
Vraag je je weleens af waarom verschillende vormen van hulpverlening geen effect lijken te hebben? Steeds keren dezelfde problemen of klachten terug, ondanks dat er al veel geprobeerd is.
Instandhoudende factoren kunnen ontstaan vanuit een vastgelopen gezinsdynamiek of negatieve interactiepatronen. Dit is vaak herkenbaar aan een negatieve spiraal die ontstaan is. Om daar goed zicht op te krijgen, is een GDO (gezinsdiagnostisch onderzoek) helpend. Belemmerende en helpende factoren worden in kaart gebracht en door de verschillende individuen in een gezin in interactie met elkaar te zien, wordt helder waar er ruimte is voor verandering. We krijgen zicht op de (on)veiligheid in een gezin en vastgelopen dynamieken kunnen weer in beweging komen. De negatieve spiraal wordt gestopt en positieve dynamieken krijgen weer ruimte om te groeien.
Een GDO kan ingezet worden wanneer:
- diverse vormen van hulp onvoldoende resultaat hebben gehad;
- onvoldoende in beeld is waar klachten vandaan komen;
- onvoldoende in beeld is wat er nodig is om tot verandering te komen;
- er vragen zijn over de veiligheid van kinderen;
- je uithuisplaatsing wilt voorkomen.
De voordelen van een GDO:
- een GDO brengt in kaart wat er nou echt speelt;
- een GDO brengt een diepere laag in beeld: we kijken niet naar gedrag maar naar wat er achter dat gedrag zit;
- een GDO brengt in kaart waar ruimte is voor verandering;
- omdat een GDO samen met een gezin wordt vormgegeven is iedereen onderdeel van en betrokken bij het onderzoeksproces.
- een GDO neemt het hele gezin mee in wat er nodig is om tot verandering te komen.
- een GDO geeft zicht op de draagkracht van de verschillende individuen in een gezin en van het gezin als geheel;
- een GDO leidt tot heldere en haalbare adviezen waarmee het gezin en de hulpverlening aan de slag kunnen.
Afhankelijk van wat er al helder is zullen er zo'n vijf tot acht afspraken bij het gezin thuis zijn waarna ik een verslag schrijf, de gezinsdiagnostiek. Wanneer ouders zich in het verslag kunnen vinden zal dit met de betrokken hulpverlening worden gedeeld, zodat er voldoende mandaat is om verder met elkaar aan de slag te gaan op basis van de gegeven adviezen.